Жената мераклија во секое село има по една свекрва- цитати за љубовта

0
1010
 1. Ако срцето не гледа и очите нема да видат.
 2. За љубовта нема упатства.
 3. Жената може да крие својата љубов во текот на четириесет години но омразата и одвратноста никогаш.
 4. Кој не засакал минатата година, нема да засака и оваа.
 5. Љубовта е една, а живее во две срца.
 6. На големата љубов и маките и се големи.
 7. Љубовта е секогаш убава, злобата секогаш е безобразна.
 8. Каде што нема љубов, таму нема радост.
 9. Љубов, оган и кашлица не можат да се скријат од луѓето.
 10. Кога срцето е слепо, и очите не гледаат.
 11. Ако не е грев соединувањето на окото со ликот или на увото со звукот, тогаш зарем е грев соединувањето на телото на мажот со телото на жената?
 12. Едно срце кај двајца – таков е плодот на љубовта. Кога срцата се поделени – тоа е љубов на трупови.
 13. Без оган гори и без вода тоне … (за несреќно вљубените)
 14. Гори , но без оган. (за неискрена љубов)
 15. Кој е љубен, тој е убав.
 16. Љубовта е посилна од смртта.
 17. Виното не го опијанува човекот – човек се опива сам. Убавината не ја замаглува свеста – човек сам ја губи главата.
 18. И немиот кога и се додворува на жена кажува многу.
 19. Жената мераклија во секое село има по една свекрва.
 20. Додека не ја жртвуваш душата, нема да добиеш љубов.

Коментирај