Заев призна дека се испазарил со тројцата пратеници за гласање на Уставни измени

0
957

Јас знам дека тие луѓе очекуваат помирување. Јас знам дека лично не е мое да коментирам во делот на судот дека тие луѓе не се терористи., тоа го знам. И во делот на обвинување и во се. Тоа е право на обвинителството, на судот и сл.  Јас знам дека должност на државата е да влеземе и да направиме се да се помириме внатре ако сакаме Македонија да биде нормална земја и да оди напред. Во тој дел реков и во Парламентот и ќе повторам, одговори Заев на прашањето за тројцата пратеници обвинети за 27-ми зошто толку сигурно гласале за уставните промени на новинарот на емисијата на „360 Степени“.

Новинарот го праша премиерот: „Дали тоа е поткупување на принципот на правото“, а Заев децидно рече дека апсолутно не е поткупување на принципот на правото.

Ако тргнеме во делот на помирување преку помилување, во делот на законска регулатива или слично, тоа не е мешање во владеење на правото. Тоа не е мешање во правосудниот систем, Парламентот стриктно има свои надлежности и може да донесе одлуки, преку оваа изјава Заев призна дека се меша во правосудниот систем и дека има политички пазар, иако во текот на целата емисија тој негираше

Извор: Курир

Коментирај