Заев повторно истури пепел врз Заев

0
674

Кредитирањето не чини кога ВМРО-ДПМНЕ е на власт и финансира капитални проекти, но СДСМ не би имал проблем доколку ја копира стратегијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Македонија ќе зема нови кредити ако СДСМ дојде на власт. Ова денеска за медиумите го изјави лидерот на најголемата опозициска партија Зоран Заев.

-Не дека во Македонија ќе нема нови кредити. Ќе мора да има. Но тие ќе бидат само за капитални инвестиции и проекти кои што ќе враќаат пари во буџетот на Македонија. Тоа е рационалниот пристап, истакна Заев.

Инаку, токму опозициската СДСМ е најголемиот критичар на власта за јавниот долг. Тие постојано истакнуваат дека на земјава и се заканува „грчко сценарио“, иако податоците на европската статистика покажуваат дека Македонија е меѓу најниско задолжените земји во регионот и во Европа.

Во реакција обвинувањата на опозицијата за висината на јавниот долг, Министерството за финансии минатата недела истакна:

-Изминативе години Македонија има интензивни инвестициски активности во инфраструктурата, како изградбата и рехабилитацијата на патните и железничките делници на Коридорите 8 и 10, изградбата на регионални и локални патишта, гасификацијата. Обезбедени се средства за изградбата и модернизацијата на клиничкиот центар Мајка Тереза и регионалната клиничка болница во Штип, за проектот Подобрување на општински услуги итн. Македонија преку кредит од Европската инвестициска банка во вредност од 350 милиони евра, во време на светската криза, кога капиталот беше тешко достапен, го поддржа приватниот сектор со пласирање на субвенционирани кредити на малите и средни претпријатија, се вели во соопштението на Министерството за финансии.

Тогаш од Министерството ја прашаа опозициската партија на што ги потрошиле кредититите што тие ги земале кога биле на власт. Инаку во 2005, при промена на власта државниот долг изнесуваше 2 милијарди евра.

Ndongo gast guten tag, wie bereits im titel erwähnt, habe ich https://ghostwriter-hilfe.com/bachelorarbeit meinen bachelor erfolgreich abgeschlossen und bin in der folge auf ein problem mit meiner krankenversicherung gestoßen.

Коментирај