Во ова племе се најубавите Африканки. Тие не се капат, но …

0
418

Племето Himba живее во северна Намибија. Луѓето од ова племе се многу убави. Тие живеат далеку од цивилизацијата. Единственото нешто што им е потребно се чешел, куки и кутии. Ги носат децата и чуваат мали работи во нив.

99

Каде племето живее, практично нема вода. Поради оваа причина, селаните не одржуваат хигиена – не се бањаат и не ја мијат облеката. Тие користат специјална маст за да се заштитат од сонцето и инсектите. Неговиот состав вклучува вулканска лава, масти и билки. Со овој крем тие се намачкани од глава до пети. Сепак, нивните лица се апсолутно чисти и кожата е мазна.

98

Најважниот украс на жените од племето Himba се нивните фризури. Невенчани девојки плетат две плетенки кои паѓаат на двете страни на лицето, додека пак мажените жени прават многу кратки плетенки и ги украсуваат со сите видови предмети.

Himba-tribe-Angola

Момчињата што живеат во племето се сметаат за возрасни на возраст од 12 години. Човек може да има 2-3 жени и девојките да стапат во брак кога има 14 години.

95

Исто така треба да се забележи дека убиството на сопругите се смета за приватна работа. Никој не е осуден за убиство. Но, ако мажот ја убил својата жена, мора да плати надомест на своите родители за 45 крави. Не постои такво нешто како верност меѓу сопрузите во Himba племето. Племето е прифатено да разменува сопруги.

Himba-Tribe-Hair

Коментирај