Во Јули 1945, Empire State зградата беше ударена од Б-25 бомбер

0
758

Утрото на 28ми Јули 1945 год. бомбандер од типот на Б-25 ударил во зградата Empire State во Њу Јорк. Авионот ударил во северната страна на зградата помеѓу 78от и 80от кат во 9:40 тоа утро при што целиот екипаж од 14 луѓе заедно со пилотот загинале. Тоа било рутински транспортен лет на авионот при што требал да слета на Newark аеродромот, кога пилотот побарал дозвола за слетување му било кажано дека има многу магла и дека видливоста е на нула ниво, тој продолжил да лета низ маглата и при што бил дизориентиран и наместо да сврти лево откако ја поминал Chrysler зградата тој свртел десно.
17160209_1270765686325940_126603150_n

Тој ден Бети Лу Оливер била повредена од ударот на авионот во зградата при што спасувачите незнаејќи дека жиците на лифтот биле ослабнати, при транстортот се скинале жиците на лифтот кој паднал од 75от кат, до ден денес никој нема преживеано толкав пат при што го држи рекордот на GUINNESS world records за преживеано најголем пад од лифт.

17160950_1270765589659283_1906119271_n

извор:

https://www.thevintagenews.com/2016/11/04/in-july-1945-the-empire-state-building-was-hit-by-a-b-25-bomber/

Коментирај