ВМРО-ДПМНЕ вети бесплатен здрав оброк за учениците од прво до петто одделение

0
644

Ќе овозможиме бесплатен здрав оброк за ученици од прво до петто одделение во сите општини каде ќе победи градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ и мнозинство во советот ќе има ВМРО-ДПМНЕ. Со овој проект ќе обезбедиме бесплатен здрав оброк во училиштата. Придобивките се повеќекратни, децата добиваат секојдневно здрава храна значајно за нивното здравје и создавање на добри навики за користење на производи кои се корисни за нивниот развој, објави Никола Груевски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ на митингот кој Коалицијата „За подобра Македонија“ вчера го одржа во Струмица.

-Менито ќе биде подготвено во соработка со нутриционисти и прилагодено на возраста на децата. Се избегнува користење на т.к.н. брза храна. Директно се помага домашниот буџет на секое младо семејство, а родителите имаат заштеди од околу 600 денари месечно за едно дете или за цела учебна година околу 5.400 денари. Ако има две деца, заштедите се двојно поголеми. Во училиштата во кои е предвидена целодневна настава родителите ќе имаат значајно пониски трошоци во однос на сегашните, само ќе доплаќаат за вториот оброк во текот на денот, додека првиот оброк ќе биде бесплатен, вели Груевски.

Тој додаде дека согласно финансиските можности на општините во текот на четири годишниот мандат ќе работат на тоа овој проект да се прошири и на повисоките одделенија.

Коментирај