Вистинскиот Дракула (втор дел)

0
991

Приказните за Влад III познат како Дракула или Дракул го направија најпознатиот средновековен Романски владетел во Европа. Но, Брам Стокер Дракула која е издадена во 1897, е првата книга што прави конекција помеѓу Дракула и Вампиризамот. Стокер го фокусира неговото внимание на крвоцицачот на Романскиот фолклор на артиклот на Емили Герард за Трансилванскто суеверение (издадено во 1885) и неговото знаење за средновековна Валакиа (област во Романија) му доаѓа дирекно од книгата на Вилијам Вилкинсон (Сметките и принципите на Валакиа и Молдавија и нивната политичка поврзаност) издадена во 1820, исто така верувајки и на доверливоста на Германската митологија Вилкинсон го опишува Влад како прав вампир, пиејки ја крвта на неговите жртви.

Филмот Брам Стокер Дракула е дирекно инспириран од книгата на Брам Стокер Дракула.

Брам Стокерс Дракула

 

Продолжува

Извор: https://en.wikipedia.org/wiki/Vlad_the_Impaler#Vampire_mythology

 

 

 

Коментирај