(Видео) Знаете ли кој е Роналд Гарос? Приказна за херојот кој го носи името на парискиот Гренслем!

0
879

Еден од четирите најголеми тениски турнири во светот не е именуван по тенисер, но најголемиот дел од мислењето е погрешно. Роланд Гарос беше пилот од Првата светска војна.

Секоја пролет, што се однесува до светот на тенисот, само еден турнир е во мислите, Ролан Гарос.

Отвореното првенство на Франција е еден од четирите Гренд-слемови што се играат во текот на сезоната, кое има две официјални титули, француското меѓународно првенство и турнир Роланд Гарос.

Сепак, малкумина знаат кој е Ролан Гарос. Обично се претпоставува дека е познат тенисер, кој некогаш бил толку доминантен па затоа целиот турнир е наречен по него. Но не е така. Ролан Гарос не бил тенисер, туку пилот.

Тој е роден во Сен Дени на островот Реунион на 6 октомври 1888 година, како пилот стана познат уште пред Првата светска војна, во која стана херој.

Имено, во 1913 година, Гарос стана првиот човек кој без прекин го прелетал Медитеранот, од Фрежиса до Бизерте во Тунис.

Кога изби војната, веднаш ги виде сите недостатоци на постојната технологија, како и начинот на која таа може да се подобри.

Всушност, сфаќајќи дека е премногу тешко да се пука митралез на своја страна, го пресели на предниот дел на неговиот авион, пред, дрвениот пропелер со цел да се заштити од куршуми и го обложи со метални клинци.

Иако не може да се каже дека беше премногу ефикасно тоа решение, авионот на Гарос, во секој случај, беше најлош во таа рана фаза на војната. На 1 април 1915 година, тој почна да ги уништува германските авиони, наскоро урна три, а подоцна уште еден и на тој начин стана национална ѕвезда.

Сепак, на 18 април беше соборен и се најде во затвор каде што минал три години. Тој избегал од кампот испраќајќи шифрирана порака до Франција, барајќи од него да му испрати мапа на Германија скриена во тениски рекет.

За време на студиите во Париз, Ролан Гарос беше опседнат со тенис и редовно го посетуваше центарот (кој подоцна беше именуван по него) за да се занимава рекреативно. Можеби затоа побарал пораката да биде ставена во рекетот.

Играше со рекетот многу пати, но не беше професионалец.

За време на бегството, на 14 Февруари 1918 година, заедно со уште еден француски пилот, морале да спијат на гробишта, едно попладне поминале во кино, а по неколку неуспешни обиди конечно преку Холандија и Лондон пристигнаа во Париз, каде што беа пречекани како херои од татковината.

Ден пред неговиот 30-ти роденден, на 5 октомври 1918 година, неколку недели пред да се стави крај на големата војна, неговиот авион беше соборен од страна на германски “Фокер”.

 

Коментирај