ВИДЕО: Заев со шокантна изјава – Холокаустот е еврејска традиција!

0
1716

Премиерот Зоран Заев излезе со шокантна антисемитистичка изјава на комеморативна свеченост што се одржа во Националната установа македонски народен театар Скопје, по повод одбележување на 76 години од депортацијата на македонските Евреи во нацистичкиот логор Треблинка.

Заев вели дека Холокаустот не бил само еврејска традиција, ниту само една темна страница од Втората светска војна.

– Холокаустот не е само еврејска традиција, ниту само една темна страница од Втората светска војна. – вели Заев во својот говор.

Инаку Холокауст е термин кој се користи за масовното систематско убивање на околу шест милиони европски Евреи, во периодот од 1941 и 1945 година, па самата употреба во контекст дека бил еврејска традиција значи антисемитизам.

Коментирај