(ВИДЕО) Погледнете како живеат современите Викинзи

0
720

Во градот Трондхајм во Норвешка група на луѓе решиле да живеат на викиншки начин само за подобро да ја доживеат историјата.
Ингрид Галадриел Ауне Нилсен е основач на Trondheim Vikinglaga – организација посветена на историјата и начинот на живот како што било во време на ерата на Викинзите. Секое лето, група луѓе го организираат Викиншки пазар, на кој “Викинзите” доаѓаат од целиот свет. Разни ракотворби се продаваат на пазарот, а предавањата и работилниците се поврзани со животниот стил на Викинзите.

Викинзите од модерното време ја прават својата облека, јадат пушена риба и спијат на отворено. За Ингрид, целиот проект не е само за приближување на современата човечка историја и изразување на почит кон своите предци, но исто така има зголемено чувство за живот во моментот.

Коментирај