(Видео) Од Мундијалот во фудбал не делат помалку од 3,5 год – На овие ,,вонземски,, стадиони ќе се игра!

0
320

Уште 3,5 години не делат од стартот на Мундијалот во фудбал, Катар 2022.

Ова СП ќе биде поразлично од сите останати, бидејќи ќе се игра доцна есен и рана зима, токму кога во Катар ќе биде лето и температурите ќе бидат високи.

Требаше натпреварите да се играат на 12 стадиони, па бројката се намали на 9, за да на крај се донесе конечна одлука Мундијалот да се организира на осум стадиони.

qatar 20221

Сите стадиони ќе бидат сместени на растојание од само 55 километри, колку што треба да се отпатува од Ал Бајт до стадинот Ал Вакрај, кои се меѓусебно најраздалечини.

Еве на кои стадиони ќе се игра Мундијалот 2022 во Катар, истите се феноменални…

Ал Вакрах – капацитет од 40.000 гледачи (би требало да биде завршен наредната година)

alwakrah__1__

Ал Бајт – капацитет од 60.000 гледачи (би требало да биде отворен до Нова година)

albayt__1__

Ал Рајан – капацитет од 40.000 гледачи

alrayyan

Стадион Едукатион Сити – капацитет од 40.000 гледачи

education

Ал Туман – капацитет од 40.000 гледачи (После Мундијалот капацитетот ќе му биде намален на 20.000 гледачи, би требало да биде завршен до 2020 година)

althumama

Стадион Рас Абу Абуд – капацитет од 40.000 гледачи (би требало да биде готово до 2020 година)

rasaboud

Стадион Лусали – капацитет од 80.000 гледачи (би требало да биде готов до 2020 година)

lusali

Стадион Калифа – капацитет од 40.000 гледачи (Ова е единствениот стадион кој не е изграден од „нула“)

khalifa__1__

Коментирај