ВИДЕО: Мицкоски го растури Теменугов и опозициските новинари со факти и аргументи

0
1685

Во вчерашната Топ тема на Телма, гостин беше Христијан Мицкоски, директор на ЕЛЕМ кому му поставуваа прашања новинарите Боби Христов, Горан Теменугов, Зденка Павчовиќ и Мирко Трајановски во врска со работењето на АД ЕЛЕМ. Мицкоски со факти и аргументи им ги разби сите можни конструкции.

Теменугов се обиде да политизира со прашањата применувајќи ги тезите на опозицијата, дека зимата ги изненадила од АД ЕЛЕМ и дека платиле повисоки цени затоа што не биле подготвени да ги покријат потребите за Јануари.

Мицкоски многу стручно и во детал му објасни на Теменугов.

– Зимате не изненади исто како што ја изненади цела Европа, како што ја изненади Германија, Франција Романија, Бугарија и Грција исто така и нас не изненади.За разлика од овие земји ние успеавме да ја оставиме границата отворена и да ги задоволиме потребите на тарифните потрошувачи.

Тој дополнително вели:

Да напраивме увоз на електрична енергија за да го надополниме недостатокот на електрична енергија, но сето тоа ќе биде покриено од оние вишоци кои што ги направивме во Ноември и во Декември, како и дополнителното производство кое што до овој момент е преку 10,28 % во првите 25 дена во Јануари и очекуваната ниска цена која што ќе ја набавуваме во Март и во Април.

– Во овој момент ние имаме методологија со која што ја калкулираме сливните подрачја, односно снежната покривка и во овој момент имаме помеѓу 400 и 500 Гигават часови електрична енергија, Јануари сеуште не е завршен , а ние имаме помеѓу 400 и 500 Гигават часови електрична енергија, тоа значи 1/3 односноедно полнење на тие хидроелектрани во една година ние тоа ќе го обезбедиме само  во првите 25 дена од месец Јануари и тоа ни дава доволна сигурност дека на пролет ќе имаме доволно производство и ќе имаме сериозни вишоци кои ќе можеме да ги пласираме на пазарот, потенцира Мицкоски.

Мицкоски исто така увери дека, за регулираниот период 1 Јули 2016 година – 30 Јуни 2017 година  АД ЕЛЕМ нема да побара зголемување на цената на електричната енергија како резултатат на нејзиното работење.

Мицкоски потенцираше дека производот на АД ЕЛЕМ од овој момент за два месеци ќе нема граници во Европа

-Ние почнуваме да размислуваме претприемнички. Отвараме компанија во соседна држава, компанијата во соседна држава во овој момент има лиценца од понеделник е веќе активна на пазарот во таа соседна држава. Отвараме компанија во земја членка на ЕУ, која што ќе ни овозможи  исто така да тргуваме и да разменуваме електрична енергија во границите на ЕУ. истакна Мицкоски во вчерашното гостување во Топ Тема.

Коментирај