„Вашингтон пост“: Македонија доби втор службен јазик, албанскиот

0
1093

Македонските пратеници го усвоија законот со што албански јазик е втор официјален јазик на земјата, а гласањето го бојкотираше главната опозициска партија, објави денеска „Вашингтон пост“.

Washington-post-Makedonija-dvojazicnost-1

„Законот се усвои денеска со поддршка на 69 пратеници во 120-члениот парламент. Се бара одобрение од претседателот на државата пред да стапи на сила.

Етничките Албанци сочинуваат околу една четвртина од 2,1 милион луѓе во Македонија, а новиот закон им дозволува да користат албански јазик во комуникацијата со сите официјални институции низ целата земја.

Претходниот закон, кој произлегуваше од мировниот договор од 2001 година, што го заокружи вооружениот конфликт меѓу етничките албански бунтовници и владини сили, го одобри тоа право само во области каде што малцинството било поголемо од 20 проценти од населението“.

Коментирај