Утврден предлог – законот за амнестија на учесниците од 27 април

0
341

Работната група за помирување го подготви предлогот за законско решение за амнестија за 27 април. Обвинетите ќе потпишат изјава дека ја прифаќаат амнестијата. Со законот нема да бидат опфатени организаторите и оние кои извршиле насилство.

Собраниската работната група за помирување денеска го утврди предлог текстот на законото решение за помилување за учесниците во настаните од 27 април.

Се направи правна дистинкција меѓу организаторите и насилниците од 27 април и останатите учесници. Амнестирани ќе бидат сите оние што не се организатори и не сториле насилство. Тие што не сакаат да бидат опфатени со помилувањето да можат да го продолжат процесот. Секое лице ќе може да поднесе барање за амнестија, рече пратеникот Зекир Рамчиловиќ.

Тој додаде дека предлог текстот ќе треба да го разгледа Координативното тело за помирување, а ако го прифати како пррдлог закон ќе биде пуште во собраниска процедура за да се носи во скратена постапка.

Извор:republika.mk

Коментирај