Усвоен и вториот амандман на Уставот- Рамковниот договор дел од преамбулата

0
171

Мнозинството членови на Комисијата за уставни прашања одлучи Рамковниот договор да биде дел од преамбулата, а одлуките на АСНОМ да се заменат со прогласот.

ВМРО-ДПМНЕ реагираше на содржината на амандманот со образложение дека, со ова се бришат државотворните одлуки.

За СДСМ пак, нема ништо спорно во додавањето на Рамковниот договор во Преамбулата затоа што тој веќе е содржан во 14 измени, а не е точно и дека се губи уставно правниот континуитет на државата.

Инаку, Комисијата за уставни прашања викендов ќе ги разгледува и останатите два амандмани.

Пленарната седница е закажана за 1 декември, по што ќе се пристапи кон гласање за втората фаза за кое е неопходно апсолутно мнозинство, односно 61 глас.

Коментирај