Со условна казна помина медицинската сестра која издавала лекови со поминат рок

0
423

Медицинската сестра од Велес Павлина Петровска доби условна затворска казна оти на пациентите во болницата кадешто работела им давала лекови со изминат рок.

Таа во Основен суд Велес ја признала вината за кривичното дело производство и пуштање во промет на штетни средства за лекување и доби казна од три месеци затвор, што ќе ги одлежи ако во период од една година стори ново кривично дело.

Петровска го сторила делото во временскиот период од август до октомври 2017 година, кога како одговорна сестра на болничката аптека во ЈЗУ „Јасеново Велес“ ставила во промет лекови што се штетни за здравјето. И покрај тоа што знаела дека лековите се со поминат рок, таа ги издавала по одделенијата на болницата. Еден од лековите бил даден на седум пациенти, со што Обвинителството констатираше дека „нивното здравје било доведено во загрозувачка состојба“, што било утврдено при извршена контрола од Министерството за здравство и од Државен санитарен и здравствен инспекторат.

Извор:Лидер

Коментирај