Тодор Чепреганов: Не може бугарската вистина да биде апсолутна вистина

0
369

Вистината може за Бугарите да не е вистина. Секој си има своја вистина. Но, не може бугарската вистина да биде апсолутна вистина. Па, и ние имаме своја вистина и со таа вистина ние ја правиме сопствената историја, вели во разговорот за Пресинг Тв, историчарот, проф. д-р Тодор Чепреганов.

Професор Чепреганов во разговорот говори за Договорите со Грција и Бугарија, Гоце Делчев, за проблемот со датумот за чествување, за уцените од официјална Софија…

Според него, штом политиката влезе во историјата ништо не е лесно, зашто тогаш има политичка историја. Ако се остави историјата на историчарите, тие меѓу себе ќе дојдат до решение.

Извор:Република

Коментирај