Тинејџерки кои го променија светот

0
223

Доказ дека годините се само бројка се следните личности кои оставиле печат во историјата, а биле во тинејџерските години. Прочитајте како овие млади девојки го смениле светот.

Mary Shelley- Frankenstein (Франкештајн)
Таа е англиски писател кој покрај многу други дела на возраст од 18 години го има напишано својот прв роман „Frankenstein“. Со сигурност може да се потврди дека таа е заслужна за постоење на жанрот- научна фантастика во книжевноста и само поради тоа што била тинејџерка со бујна фантазија.
zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (1)Tavi Gevinson
Таа е америкаснки писател, уредник на списаније, глумица и пејачка. Со 11 години почнува својот блог, а потоа станува уредник на списание. Исклучително мудра за својата возраст таа подава рака на многу „непопуларни“ девојки кои се на почетокот на кариерата.
zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (8)
Douro Aina Adebola, Akindele Abiola, Falek Oluvatojin и Bela Enio
Овие 4 девојки работеа на заеднички проект. Тие се тинејџерки од Нигерија и имаат создадено генератор што работи на урина. Нивниот изум може да претвори 6 литри урина за 6 часа електрична енергија.
zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (7)
Anne Frank
Невозможно е да ја изоставиме оваа тинејџерка од оваа листа. Нејзиниот дневник, „Дневникот на Ана Феранк“, што е напишан многу искрено можеби е најраспространето дело од книжевноста во тоа време токму поради мудроста и искреноста со кое што е пишувано.
zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (6)Мalala Yousafzai
Malala е девојка која моментално се повеќе го фасцинира светот. Откако во 2008 година почна да пишува на својот блог и нападот од Талибанците, таа е посветена и постојано се бори за женските права и образование. Номинирана е за Нобелова награда за мир и од тогаш нејзината борба не престанува.
zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (4)Brittany Wenger
Таа е тинејџерка на возраст од 17 години и доаѓа од Флорида. Ја освои наградата на „Google Science fair 2012“ година за проектирање на невронска мрежа која може да дијагностицира рак на градите со прецизност од 99%.

zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (3)Angela Zhang
Уште една во низата на млади тинејџерки кои работат за промена во светот.
Оваа млада генијалка успеа да направи проект што може да помогне во евентуално откривање на лек против ракот. Таа беше наградена со 100.000 долари, поради создавање на нано честици кои може да детектираат клетки на рак, да се инфилтрираат и потоа да се лечат.
zenski-magazin-lifestyle-kultura-tinejdzerke-koje-su-promenile-svet-1 (2)
www.hybread.mk

Коментирај