Темпирана бомба: Езеро кое ќе експлодира секоја секунда!

0
766

Голем облак на јаглероден диоксид се протегал над езерото Нијос и долината околу него во близина на Камерун и Нигерија на 21 август 1986 година. Облакот убил 1746 локални селани и повеќе од 3.000 животни. Иако ова звучи како сценарио за хорор филм сепак се има случено.

Вулканската ерупција што се случила пред околу 400 години направил голем кратер во езерото, каде што огромни количини на јаглерод диоксид се акумулирале низ вековите. “Длабоко под површината, гасот “отпатувал” во подземниот свет и создал извори на јаглероден диоксид, кои малку по малку истекувале во езерото”, вели д-р Џорџ Клинг, биолог од Универзитетот во Мичиген.

Проблемот со јаглеродниот диоксид е тоа што се акумулира и “се крева”, како и во шишињата полни со сода или некој пенлив пијалок, додава Клинг, и нагласува дека вистинската состојба, тој голем притисок, не може да се види додека е капачето на шишето а во овој случај капачето е всушност тежината на водата.

“Во моментот кога ќе го подигнете капачето, тоа експлодира како шише со пенлив пијалок што го отворате откако ќе се протресете, така што ја имате целата содржина таму, а потоа во атмосферата се појавува голема количинајаглероден диоксид”, посочува тој.

Предизвикувачот може да биде дожд или земјотрес, како што беше случајот со Нијос, каде што врнежите се случија пред инцидентот и предизвикаа голема свлечиште и сето тоа всушност го предизвика овој ужасен инцидент.

Само три езера во светот се познати по овие многу особености, а во историјата се забележани само две слични ерупции. Првиот и најмалиот бил во езерото Монун, исто така, во Камерун, каде што загинаа 37 лица. Тоа се случило речиси истиот ден како Нијос, две години порано.

Вулканистите и инженерите се обидуваат да го намалат ризикот од јаглероден диоксид во таквите езера, првенствено со помош на цевки кои треба да испумпуваат гас. Иако е речиси неверојатно дека истиот случај може да се повтори, за жал има мали шанси за нова ерупција. И покрај напорите на експертите да ги информираат граѓаните и да ги предупредат за опасноста која и понатаму е загрозена во оваа област, многу жители од оваа област се вратија во своите домови, пред се поради тоа што живеат од земјоделство и сакаат да ја користат високоплодната почва во оваа област.

Освен езерата во Камерун, експертите, исто така, внимателно ги следат настаните во оддалечените и многу поголеми езера во централна Африка со слични атрибути. Езерото Киву, на границата со Конго и Руанда, е 1600 пати поголемо од езерото Нијос и содржи 1000 пати повеќе гас. Оваа опасност, покрај фактот дека износот на гас е доволен за убивање на два милиони луѓе во случај на ерупција, ја прави оваа улога, како што вели Клинг, “најголемата потенцијална бомба во светот”. За жал, научниците сè уште не можеа да се согласат како да ја избегнат оваа опасност. Имено, езерото е толку големо што методите што се користат во случајот на езерото Нијос не можат да се користат. Наместо тоа, властите во Руанда се обидуваат да ја спречат несреќата и да го искористат природниот гас, петта по големина светска ризница на метан. Но, додека на пошироко ниво овој проект не е решен, изгледите за катастрофа остануваат високи.

nyos1

nyos

Коментирај