Театар Комедија со „Дони Дарк“ гостуваше во Белград

0
689

Театар Комедија со преставата „Дони Дарк“ на режисерот Роберт Ристов синоќа гостуваше во Театар Битеф во Белград. Покрај бројната белградска публика, на изведбата присуствуваше и заменик-министерот за култура Владимир Лазовски.

Според него, „Дони Дарк“, која раскажува за социјално интегрирање на млад слеп човек во општеството, е одлична претстава која, како што рече, откако ќе ја гледате ве тера на размислување.

Лазовски најави дека денеска ќе има средба со министерот за култура и информирање на Србија Владан Вукосављевиќ. – Ќе раазговараме за поблиска културна соработка која меѓу Македонија и Србија е на одлично ниво, изјави Лазовски.

Режисерот Ристов првпат се преставува пред белградската публика. – Ова е претстава со специфична тематика, за социјално интегрирање на еден млад слеп човек во општеството, притоа доловувајќи ги различнитите емотивни фази низ кои тој поминува, како и останатите ликови на сцената. Ова е место каде што се одржува и најголемиот театарски фестивал на бившите југословенски простори и поради тоа ова е добар репер да се почне со едно убаво гостување во еден голем и убав театар, изјави Ристов.

Во актерската екипа на „Дони Дарк“ се Даријан Петров, Мирјана Поповска-Ристов, Магдалена Ризова Черних и Сашо Ристовски. Костимографијата на преставата е на Елена Лука, музиката на Гаро Тавитјан, а во претставата учествуваше и челистот Дејан Цветковски

Коментирај