„Тајмс Дејли“: Македонците во 13. век биле првите коишто бојадисувале јајца за Велигден

0
1708

„Според компанијата Paas Easter, Македонците во 13. век биле првите христијани коишто користеле вапцани јајца за нивните Велигденски прослави. Крстоносците враќајќи се од Блискиот Исток, го распространиле обичајот, па така и Европејците почнале да вапцаат јајца за Велигден, како и за други празници“, се вели во овој напис на весникот „Тајмс Дејли“.

Makedonci-Farbanje-jajca-13-vek

Според други извори пак, вапцањето јајца е претхристијански обичај, којшто потекнува од Персија или Месопотамија.

Makedonci-Farbanje-jajca-13-vek-1

 

Коментирај