23 C
Скопје
недела, јули 5, 2020
Tags македонска книга на рекорди

Ознака: македонска книга на рекорди

Најстарите балетски изведби во Македонија

Првите комплетни балетски изведби во Македонија се поврзани со сцената на Македонскиот народен театар во Скопје. Валпургиска ноќ од Шарл Гуно е првата балетска претстава...

Маратонско читање поезија на Видое Подгорец

На 24 мај 1989 година, во рамките на Саемот на Македонската книга во Скопје, писателот Видое Подгорец поставил рекорд во маратонско читање поезија. Тој цели...

Писмо кое најдолго патувало – македонски рекорд

По Илинденското востание во 1903 година, теророт врз македонското население од страна на Турците бил уште потешко поднослив, па народот и неговите водачи пронаоѓале...

Популарно