23 C
Скопје
недела, јули 5, 2020
Tags Јане Сандански

Ознака: Јане Сандански

Чакаларов, Ѓорче, Сандански и Герџиков сведочат: ЗОШТО НЕ УСПЕА ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ?

Зошто не успеа Илинденското востание? Што мислеле за неуспехот тие што учествувале во него? Какви биле размислувањата на Ѓорче Петров, Јане Сандански, Васил Чакаларов,...

Котлар: Сандански, Мисирков и Мирасчиев со книги и весници на чист...

„Македонија не треба да бара помош надвор од себе, туку во себе“ - Јане Сандански (1905) По повод Јаневото погибие на 22 април 1915 г.(...

ВИДЕО: Семакедонски собор во чест на Јане Сандански во Мелник –...

Во Пиринска Македонија демантиран “добрососедскиот договор” со Бугарија! СЕМАКЕДОНСКИ СОБОР ВО ЧЕСТ НА ЈАНЕ САНДАНСКИ ВО МЕЛНИК На 21 април 2019 година во град Мелник се...

ЕВЕ ШТО ПИШУВАЛО ВО НЕКРОЛОЗИТЕ ЗА ЈАНЕ САНДАНСКИ: Вие неуморни војници...

НЕКРОЛОГ Знаменитиот пирински херој, творецот на Пиринската тајна школа, водачот на бившиот Серски револуционерен округ во царството на султанот Ј А Н Е   С А Н...

Котлар за убиството на Јане Сандански: Во заседа бил погоден, но...

Во историјата постојат два вида личности - едни што ја создаваат и други што ја следат. Јане Сандански е од првите, а денес се...

Комити повикаа: На 16.2 да го накрцаме до даска Јане Сандански...

Победаааааа !!! Рајн Некар - РК Вардар 27:30 !!! Може ли да има подобра покана на 16.02 да го накрцаме до даска Јане Сандански и...

ВИДЕО: 103 години од убиството на Пиринскиот Цар – Јане Сандански

Убиството на Јане Сандански било извршено на 22 април 1915 година кај месноста Блатата на патот од Рилскиот манастир за Неврокоп. Бил нападнат од 7-8 души кои биле вооружени со пушки и најверојатно...

Проф. д-р Котлар објави одличен цитат од Јане Сандански против врховистите

ЈАНЕ САНДАНСКИ (1903 г.): „Ние водиме борба против вас, врховистите, затоа што сакате да ја потчините Организацијата и да ја направите орудие на бугарскиот...

Популарно