26 C
Скопје
четврток, август 13, 2020
Tags Христијанска етика

Ознака: Христијанска етика

Христијанска етика: Четири главни вида на суеверие

Постојат, главно, четири вида на суеверие: суеверие кое се манифестира внатре во црквите (отворање на вратата од црквата, курбан, палење на точно одреден број...

Христијанска етика: Жртви на задоволството

Митрополит Методиј Уште како философско учење во антиката, хедонизмот се базирал на уверувањето дека човекот нема слободна волја. Робувајќи и на неумоливата судбина, нему не...

Христијанска етика: Православната духовност и „хуманистот“

Протопрезвитер Михаил Кардамакис На вистинската духовност не ѝ е непозната човечката трагедија. Таа не ги занемарува сите оние тенденции што го потенцираат човечкиот проблем и...

Христијанска етика: Современите движења и духовноста

Протопрезвитер Михаил Кардамакис Неопходно е, макар и делумно, да се осврнеме на одредени движења кои создаваат нови проблеми и погрешна насоченост на човековите мисли и...

Христијанска етика: Степени на духовно совршенство

Најголемата цел во изградувањето на сопствената светост, поради која и сме повикани во Царството небесно, е токму богоподобието, за кое што сме создадени, а...

Христијанска етика: Атеизам и морал

Човековиот духовен живот е разновиден и се манифестира низ повеќе области како што се религијата, моралот, уметноста, философијата, науката итн. Овие области на духовниот...

Христијанска етика: Концептот на виртуелноста и модерната мисија

Пишува: Мирјана Златанова Во историјата на човековото постоење индивидуализацијата се појавува како директен резултат на она што на богословскиот јазик се именува како човеков пад, резултат...

Христијанска етика: Пресвета Богородица – Највозвишен идеал за жената христијанка и...

Кога Бог Го создал светот и рајот со сите негови убавини, како врв на сите созданија го создава човекот; го создава Адам – првиот...

Христијанска етика: За соединувањето на Православната и Римокатоличката Црква што го...

Пројава на пријателско расположение во некои кругови во Православната Црква кон римскиот папа би предизвикало мала загриженост кај поголем број на нерамнодушни православни луѓе,...

Христијанска етика: Каква треба да биде жената христијанка?

Женското срце е најбогатата ризница на љубов на земјата, а Христос – најголемата љубов соединета со смирение, секогаш е близок на срцето на жената...

Популарно