Српски неонацисти на јавен собир во Белград

0
693

Вчера во Белград со користење на нацистички симболи се одржа собир на почитувачи на српскиот генерал Милан Недиќ кој е убиен на вчерашен ден.

Со високо кренати раце како што тоа го правеа фашистите во втората светска војна десетина претежно млади луѓе му оддале почит на Недиќ кој ја водел српската влада од 1941 до 1944 година и кој по налог на германската армија однесол во смрт десетици илјади Евреи, Срби, Роми, комунисти и други.

Ова е прва јавна манифестација на неонацизам во Србија каде негирањето на холокауастот или величењето на фашизмот и соработниците на фашистичка Германија досега беше присутно само на приватни собири или на социјалните мрежи.

На објавениот повик за собир јасно се гледа сличноста на крстот лого со дизајнот на крстот кој го користеле нацистите.

Expres.mk

Коментирај