СП кошарка: За првпат во три земји

0
270

ФИБА за првпат донесе одлука завршницата на СП во кошарка да се игра во три земји, Филипини, Јапонија и Индонезија.
Се работи за Мундијалот во 2023 година за кој заедничка кандидатура имаа и Аргентина и Уругвај.
Одлучено е финалето да се игра во Манила пред 55000 гледачи.

Централниот Борд на ФИБА се одлучи на ваков чекор, давајќи им повеќе време на Аргентина и на Уругвај да се подготват за светскиот шампионат во 2027 година. Заедничката кандидатура на двете јужноамерикански земји ја загуби битката со трите азиски земји, но ќе бидат фаворити за организација на СП 2027. Одлуката каде ќе се игра СП 2027, ќе се донесе во јуни 2018.

Коментирај