Советот на Европа со критики до владата за загрозување на слободата на медиуми во државата

0
398

Советот на Европа упати низа критики до владата поради последните измени на Изборниот Законик и со кои велат, ќе се заузда слободата на медиумите и ќе се наруши медиумскиот пазар во Република Македонија.

“Амандманите овозможуваат мешање на власта во слободата на мислење и пренесување на информации и идеи, како и мешање во нивната уредничка независност. Овие штетни измени во Изборниот законик не се во прилог на блокираните медиумски реформи и без дилема тие негативно ќе се одразат и во работата на медиумите и на севкупниот демократски амбиент во време на предизборна кампања.”, стои во соопштението објавено од Советот на Европа.

Советот на Европа е водечка организација за човековите права на континентот.Таа има 47 држави членки, од кои 28 се истовремено и членки на Европската унија. Сите држави членки на Советот на Европа ја потпишаа Европската конвенција за човекови права, која претставува меѓународен договор за заштита на човековите права, демократијата и владеењето на правото.

Извор:kurir.mk

Коментирај