СОРОС: Уште еден голем финансиски колабс

0
621

Растечкиот долар и одливот на капитал од земјите во развој може да доведат до уште една голема финансиска криза, вели инвеститорот Џорџ Сорос, предупредувајќи дека Европската унија се соочува со неизбежна егзистенцијална закана.
“Прекинувањето” на нуклеарниот договор со Иран и “уништувањето” на трансатлантскиот сојуз помеѓу ЕУ и САД, ќе имаат негативен ефект врз европската економија и ќе предизвикаат други пореметувања, вклучително и девалвирање на валутите во некои од земјите во развој, изјави Сорос во својот говор во вторникот во Париз.

“Можеби одиме кон уште една голема финансиска криза”, смета Сорос.
Спредупредување од милијардерот и инвеститор Сорос доаѓаат во време кога италијанските обврзници се искачија на повеќегодишниот максимума, а големите економии во развој, вклучително и Турција и Аргентина, се обидуваат да го спречат можниот банкот предизвикан од растечката инфласија.
“Се што можеше да тргне наопаку, тргна наопаку”, рече тој, наведувајќи ги како причини бегалската криза и политиките за штедење кои ги катапултираа популистичките партии на власт, како и “територијалната дезинтеграција” посочена преку Брегзит.
“Повеќе не е фигуративен говор да се каже дека Европа е во егзистенцијална опасност, тоа е суровата реалност “, рече тој.Еден од лековите кои Сорос ги предлага за болките со кои се соочува ЕУ е формирање на Маршаловплан за Африка финансиран од ЕУ, вреден околу 30 милијарди евра годишно, што ќе ги олесни миграционите притисоци кон континентот.

Тој, исто така, предложи радикална трансформација на ЕУ, вклучително и напуштање на клаузулата со која се принудуваат земјите-членки да го воведат еврото како единствена валута.

Коментирај