Словенците имаат смисла за хумор, но и за бизнис: Сендвич наречен по пратеникот кој поднесе оставка

0
353

Словенечки дистрибутер за брза храна, специјализиран за сендвичи ја искористи актуелната афера која изнуди оставка од еден пратеник и на пазарот пласираше сендвич наречен „претставник“.

– Во прашање е корисна алтернатива за невкусен чин на еден од 90-те избрани претставници на народот во нашиот Парламент. – соопшти компанијата „Сендвичарна“, притоа алудирајќи на пратеникот Дариј Крајчич, кој под притисок на својата партија Листа на Марјан Шарец вчера го врати мандатот откако во разговор со колегите призна дека на пауза на седницата земал сендвич од локал во близина и поминал покрај благајната, бидејќи продавачките не му посветувале внимание, а тој брзал.
Иако подоцна го платил сендвичот и кажа дека станува збор за „општествен експеримент“ за да ја испита будноста на контролата, премиерот Шарец инсистираше Крајчич да го врати мандатот, но со забелешка дека тоа е престрога мерка за него и дека не заслужува такво нешто.

Фирмата „Сендвичарна“ со филијали во Велење, Цеље, Марибор и Љубљана, маркетиншки го искористи тој случај и почна да ги продава сендвичите „претставник“.

Сендвичот е направен од домашно печиво со интегрално брашно, словенечки сувомеснати специјалитети и кисела павлака.

Првата серија од 90 „претставници“ е испратена во народна кујна во Љубљана, како доказ дека станува збор за добротворна кампања, додека останатите ќе се продаваат по цена од 2,5 евра.

Извор:Лидер

Коментирај