Слонски остров во Индија

0
760

Овој остров е популарна туристичка атракција поради прештерите на врвот на островот, Слоновските пештери изграфирани дирекно во каменот. Осторвот е лесно достапен со фери преку Мумбаи на едно 10 км југоисточно од градот.

 

IMG_0482

 

Познат во античките времиња како Гарапури името го Слонски остров го добива во 16 век од Португалските истажувачи, откако ги виделе големите скулптури на близу влезот на пештерите. Тие одлучиле да ги земат и што подоцна завршиле на дното на океанот при трансортот дома затоа што нивните сичџири не биле доволно цврсти за да ја изджат нивната тежина. Подоцна овие скулптури биле пренесени во музејот на Викторија и Алберт (сегашен Бау Даџи Лад Музеј) во Мумбаи, од страна на Англичаните. Овој остов некогаш бил дом на некое моќно локално кралство.

 

elephant-of-elephanta-1

 

Овој остров има две групи на пештери изграфирани во каменот во архитектуристички стил, пештерите во внатрешноста биле обоени во минатото но само траги се останати. Поголемата група на пештери што се состои од 5 простории се наоѓа на западната страна од островот, и е позната по Хинду скуптурите. Главната пештера е позната како пештера 1 и е долга околу 1,5 км вметната во ридот со поглед на океанот .

Погледнете 🙂

 

750px-Elephanta_Map.svg

 

IMG_0493

 

IMG_0488

 

IMG_0481

 

IMG_0489

Коментирај