Симовски: Пописот ќе биде без етничка графа, а со евиденција на дијаспората

0
261

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски, во интервју за Алсат, смета дека пописот на населението предвиден за 2020 година ќе помине без политички влијанија. Тој вели дека ова е една од причините зошто не му е потребна табела за етничката припадност на граѓаните во пописот. За разлика од неуспешниот попис во 2011 година, овој пат Симовски вели дека ќе биде регистрирана дијаспора, имено оние кои се отсутни во земјата повеќе од 1 година.

Регистрацијата во Македонија мора да има. Не се работи за нашата волја или нешто друго, но тоа е потреба од овие податоци, а ние треба да ги обезбедиме. Но, она што беше проблем na последниот неуспешен попис, политичкото влијание што го спомнавте, сега сите наши активности за овој се претежно ориентирани за да се избегне каква било можност за политичко влијание. Регистрацијата е статистичка операција и мора да остане како таква , рече Симовски за Алсат.

Предложете измени на Законот, вели дека биле предлог на Заводот за статистика, односно дека од таму го побарале тоа.

Не вклучувањето на етничката припадност во пописот е нашиот предлог. Ние цениме дека на овој начин ќе го тргнеме пописот од единственото поле на политички интерес. Значи, политиката во принцип е заинтересирана за оваа белешка. Ако го разбереме ова, нема да има интерес во политиката да се вклучат во каква било регистрација, вели првиот статистичар.

Една од пречките, покрај етничката припадност, во 2011 година била и евиденцијата на дијаспората.

Тоа беше главната пречка и во 2002 и 2011 година, бидејќи со тој закон не беше можно да се вклучат и лицата кои не биле регистрирани во земјата повеќе од една година. Овој пат, овие лица ќе бидат вклучени во регистрацијата, така што ќе бидат регистрирани, со што ќе им дадеме повеќе можности за нивна регистрација, додава тој.

Извор:republika.mk

Коментирај