Што се случува со вашата кожа додека спиете

0
511

Повеќето козметички компании произведуваат линии за дневна и ноќна нега на кожата.

Во што е разликата помеѓу дневната и ноќната крема?

Кожата претставува комплексен орган кој функционира 24 часа со ист ритам како и телото, а времето влијае на дерматолошките карактеристики на кожата многу повеќе отколку што мислите.
Поради тоа кожата има различни потреби во текот на целиот ден, во текот на денот и во текот на ноќта.

Во текот на денот, кожата има заштитна функција, се брани од сончева светлина и оксидација. Во текот на ноќта имунолошкиот систем функционира со максимален капацитет, а кожата е во процес на регенерација на клетките, храната, кислородот и хранливите материи.

Од 23 часот до полноќ, ќелијата на митозата на кожата достигнува максимум, без оглед на тоа дали сте будни или во сон.
Најдобро е ако си создадете рутина за спиење секоја ноќ во исто време.

Ова значи дека состојките што ги ставате на вашето лице во утринските часови – антиоксиданти, крема за заштита од сонце, хилуронска киселина итн, треба да дејствуваат како заштита од загадување, температура, ветер и сонце.
Сепак состојките како ретинол, ниацинамид, витамин Ц – треба да помогнат во текот на ноќта со тоа што ќе ја регенерираат кожата.

Кога ќелијата на митозата ќе достигне висок степен, дерматолозите препорачуваат комбинација на алфа и бета хидроксилни киселини.
Тие имаат различен механизам и го отстрануваат горниот и непотребен слој на кожата.

Бета хидроксилната киселината ја разбива врската помеѓу клетките, а алфа ги стимулира клетките.
Овој тип на неутрализација е важен бидејќи и овозможува на кожата да се врати во нормала.
Мешавината на две киселини е најефекасна и нежно делува врз кожата. И овозможува слободно да дише во текот на ноќта и да помине низ природен процес на регенерација.

Кога ќе одбирате ноќна крема за вашата кожа, важно е состојките да одговараат на вашиот тип на кожа.

Коментирај