„ШАБАН СЕ ПОВАМПИРИ“: Соседите во шок, пејачот со денови се шета низ куќата, пали и гаси светла

0
3693

Фолк ѕвездата Шабан Шаулиќ загина на 17 февруари во сообраќајна несреќа во Германија враќајќи се од настап. Погребан е без никакви верски церемонии на 22 фебруари, неговите пријатели коментираат без разлика на градските власти што одлучиле да го погребаат во Белград, желбата на Шаулиќ беше а и секогаш говорел дека сака да почива покрај гробот на неговата мајка Илдузе, која е погребана според муслиманските обичаии.

Смрта беше брза и неочекувано, а Шабан неговата желба на сопругата и нејзините деца најверојатно не и ја кажал. Тие донесоа одлука на погребот да не викаат ниту попови, ниту оџи. Организираа граѓански погреб со три хармоникаши и песната „Не плачи душо“.

Инаку, сеуште не поминаа 40 дена од неговата смрт, според верските верувања за душата да си го пронајде мирот, а во семејството на славниот пејач и во соседството завладеа паника. Во семејната куќа на пејачот во текот на ноќта го гледаат гледаат Шабан како шета, пали и гаси светла, а потоа седи на трпезаријата во темно каде што најчесто одмарал и го гледал Дунав.

Некои медиуми веќе објавија дека „Шабан се повампирил“, притоа пренесувајќи ги изјавите на комшиите кои панично бараат помош од попови и исцелители.

-Сите сме во шок, за тоа со денови зборуваме. Никој од семејството на пејачот не доаѓа во куќата веќе 10-тина дена. Или не смеат или се обидуваат да го решат овој проблем со оџи и попови, изјави за белградските медиуми соседа на покојниот пејач.

Коментирај