Секој први јануари го следат милиони гледачи: Десет занимливости за Новогодишниот концерт во Виена

0
402

Секое претпладне први јануари е резервиран за традиционалниот Новогодишен концерт на виенската филхамронија. Се изведуваат дела на Јохан Штраус, членови на неговото семејство и негови современици. Ова е еден од настаните без кои не може да се замисли Новата година.

Десет интересни факти за Новогодишниот концерт во Виена

1.Концертот го пренесуваат повеќе од 90 земји во светот, а во музиката уживаат милиони гледачи, а не само среќниците кои ќе „уловат“ билет за Златната сала.

2. Виенската филхармонија секоја година изведува три концерти на оваа локација. Првиот се одржува на 30 декември, вториот на Стара нова година, а третиот е овој најпознатиот, кој се пренесува на телевизија, на први јануари.

3. Ако сакате да присустувате на еден од овие концерти, мора да учестувавате во лотаријата за да дојдете до билет. Уште во февруари се отвораат пријавите за концертите. Пријавите се собираат до 28 февруари, а извлекувањето на среќните добитници е во март. За новогодишниот концерт може да добиете по два билети за човек, а цената се движи од 25 до 1039 евра.

4. Концертот првпат бил изведен на 31 декември 1939 година.

5. Од 1941 година концертот се изведува првиот ден во новата година. Се изведуваат валцери, полки, чардаши…

6. Диригентот Вили Босковски го водел оркестарот 25 папти до 1979 година.

7. Кога во 1980 година тој го откажал учеството поради здравствени проблеми, Филхармонијата направила голема промена. За диригент бил избран Лорин Мацел до 1986 година. Потоа, секоја година се бирал нов диригент.

8. Со концертот се испраќаат новогодишни пораки за надеж, пријателство и мир низ целиот свет.

9. Златната сала традиционално се украсува со раскошни цветни аранжмани.

10. Во 2017 година оркестарот настапи во нови костуми кои ги дизајнираа светски познатите Вивен Вествуд и Андреас Кронтале.

Коментирај