Се шират морбилите во Гостивар, за пет дена има седум нови случаи

0
399

Најновиот извештај на Институтот за јавно здравје, бележи седум нови случаи на заболени од мали сипаници на гостиварското подрачје. Тоа се пациенти кој кои се утврдени морбили во периодот од 20 до 25 април.

Вкупната бројка на заразени во регионот на Гостивар сега изнесува 27, што го става на шестото место во земјава, после Скопје (751), Куманово (109), Тетово (99), Струга (61) и Кичево (30).

Најголем дел од последните регистрирани заболени биле на возраст над 20 години. Според вакциналниот статус, 71,6% се невакцинирани, непотполно вакцинирани или со непознат вакцинален статус. Поради исполнување на епидемиолошките критериуми, епидемија од мали сипаници е прогласена на цела територија на земјава од минатата недела.

На инфективната клиника во Скопје, 16-годишно девојче, со компликации од морбили, а кое има церебрална парализа, се бори за живот, а во потешка состојба се уште шест пациенти. Во вакциналните служби и на терен се спроведува вонредна вакцинација со МРП, а невакцинирани деца не се примаат во градинка и во училиште.

Коментирај