Самит Македонија 2025

0
611

Скопје од денеска е домаќин на шестото издание на  „Самитот на Македонија 2025“.

Дводневниот самит е најавен како водечка регионална платформа за споделување на последните светски трендови во бизнисот, инвестициите, технолошките иновации и одговорното лидерство.

Најавени се дебати на кои ќе бидат разработени најдобрите практики на економски успешните мали земји, примери за успешно и инспиративно лидерство, технологии на идното време, значењето на медиумите и телекомуникациската индустрија, улогата на социјалните медиуми и платформи, развој на Македонија во регионален центар за паметни технологии, значењето на странските инвестции за земји како нашата, како и примери за „паметни“ технологии и обновливи извори на енергија.

Премиерот Зоран Заев вчера имаше средба  со Мајк Зафировски, Џон Битов помладиот и Роберт Арсов, членови на Бордот на директори на „Македонија 2025“, невладина организација во која членуваат бизнисмени од дијаспората и менаџери од Македонија.

Заев на средбата порача дека Владата на Република Македонија се отвори кон сите кои можат да придонесат кон економски напредок на државата. – Ја поздравуваме иницијативата на дијаспората и конкретното активирање на претставниците на групата МК 2025 во Македонија, што значи силен импулс за нови идеи, програми и инвестиции во државата, со цел успешно спроведување на реформите, посебно во иновациите и проектите од областа на образованието на менаџерите, истакна македонскиот премиер.

Коментирај