Сакате да го промените својот живот? Послушајте го Ајнштајн!

0
971

Алберт Ајнштајн, теориски физичар и филозоф, писател и еден од највлијателните научници досега. Ајнштајн дал огромен придонес во светот, вклучувајќи ја теоријата на релативитет, квантната теорија на атомските честички во воздухот, концепт на енергијата на нулта точка…

Нобелова награда добил во 1921 година, за допринос во теориската физика и откритието на законот за фотоелектричен ефект. Објавил повеќе од 300 научни и 150 ненаучни трудови.

Неговите животни лекции кои можат да ви го променат животот се:

 1. Следете ја својата љубопитност“Јас не сум ништо посебно талентиран. Само сум страствено љубопитен“.

  Што е она што ве интересира? Што најмногу ви привлекува внимание? Следењето на интересор е тајната на вашиот успех!

 2. Истрајноста е непроценлива“Јас не сум нешто посебно паметен. Јас само подолго го решавам проблемот“.

  Дали сте подготвени да истраете се додека не стигнете до целта? Велат дека целата вредност на поштенската марка е во нејзината способност да се држи до писмото се додека не стигне до целта. Бидете како неа, завршете ја трката која сте ја почнале.

 3. Фокусирајте се на сегашностаСекој човек може сигурно да вози додека бакнува убава девојка, едноставно не поклонува доволно внимание на бакнежот како што заслужува.

  Научете да бидете присутни и предајте се на она на кое моментално работите.

 4. Имагинацијата е моќнаФантазирањето е се! Тоа е преглед на се што следува. Имагинацијата е поважна од знаењето!

  Првиот знак на интелигенција не е знаењето, туку фантазијата!

 5. Грешите“Личност која никогаш не згрешила, не почнала ништо ново!

  Никогаш не се плашете да направите грешка. Грешката не е неуспех. Грешката е знак дека сте се обиделе.

 6. Создавајте вредностиНе се трудете да бидете успешни, туку да бидете од корист.

  Не губете време обидувајќи се да бидете успешни, наместо тоа трудете се да создадете вредност. Ако бидете вредни, ќе привлечете успех.

 7. Знаењето доаѓа со искуството“Информацијата не е знаење. Единствениот извор на знаењето е искуството.

   www.hybread.mk

Коментирај