Роднините на трите починати бебиња: Чекаме некој да сноси одговорност за овој случај

0
863

Роднините на трите новороденчиња кои починаа на скопската Клиника за гинекологија и акушерство бараат одговорност за смртта на тројката и сметаат дека таа настанала поради недостиг на инкубатори на Клиниката, пишува косовскиот портал „Газета Експрес“.

– За овој случај треба бездруго да се алармира, за во иднина да не се повтори со загуба на човечки животи. За време на нашиот дводневен престој таму ние констатиравме дека Клиниката за Гинекологија нема доволно капацитет за третирање на поголем број новороденчиња. Има недостиг на инкубатори и друга опрема. Се надеваме дека Министерството за здравство ќе направи испитување за овој случај, но и за други случаеви, затоа што видовме дека во патологија беа донесени и четири други мртви новороденчиња во една вечер. И органите за внатрешни работи треба да ги истражат овој случај, а ние како роднини чекаме некој да сноси одговорност за овој случај, затоа што се сомневаме дека не е даден соодветен и правилен третман, а како резултат не оваа негрижа овие новороденчиња починаа – велат во изјава за „Газета експрес“ роднините на починатата тројка.

Гоце Чакаровски – Заменик министер за здравство

Пациентката И.М. била хоспитализирана на 21 август на Клиниката за гинекологија и акушерство поради болки во абдоменот. Истиот ден е породена со царски рез во 27. недела со тројка, по претходно прснат воденик и пролабирана (испадната) папочна врвца и со цел да не биде прекинат доводот на кислород, веднаш е извршено породување.

Владимир Милошев – Државен секретар во Министерство за здравство

Новороденчињата се прифатени од педијатар и акушерка во операциона сала. Спроведена е и примарна реанимација со аспирација, вентилација со маска и амбу и термостабилизација и во инкубатор сите три биле транспортирани на Одделение за интензивна неонатална нега и терапија.

Со семејството во неколку наврати од страна на персоналот на Клиниката било разговарано, со цел да се објасни состојбата на новороденчињата, третманот и можните шанси за преживување и веќе следниот ден е констатирана смрт на сите три.

Министерството за здравство веднаш по добивање на информациите формираше комисија за стручен надзор која детално ќе го испита случајот, со цел да утврди дали во целокупниот третман на родилката и новороденчињата е постапено согласно протоколите и медицината базирана на докази. Истовремено комисија е формирана и од страна на Државниот санитарен и здравствен инспекторат.

ТРАГЕДИЈА НА ГИНЕКОЛОГИЈА: Починаа три бебиња, а Таравари го нема да понесе одговорност

Три новороденчиња починаа на Клиниката за гинекологија и акушерство. Пациентката И.М. била хоспитализирана на 21 август на Клиниката за гинекологија и акушерство поради болки во абдоменот. Истиот ден е породена со царски рез во 27. недела со тројка, по претходно прснат воденик и пролабирана (испадната) папочна врвца и со цел да не биде прекинат доводот на кислород, веднаш е извршено породување.

Новороденчињата се прифатени од педијатар и акушерка во операциона сала. Спроведена е и примарна реанимација со аспирација, вентилација со маска и амбу и термостабилизација и во инкубатор сите три биле транспортирани на Одделение за интензивна неонатална нега и терапија.

Со семејството во неколку наврати од страна на персоналот на Клиниката било разговарано, со цел да се објасни состојбата на новороденчињата, третманот и можните шанси за преживување и веќе следниот ден е констатирана смрт на сите три.

Министерството за здравство веднаш по добивање на информациите формираше комисија за стручен надзор која детално ќе го испита случајот, со цел да утврди дали во целокупниот третман на родилката и новороденчињата е постапено согласно протоколите и медицината базирана на докази. Истовремено комисија е формирана и од страна на Државниот санитарен и здравствен инспекторат.

Зошто Таравари и Јовановска два дена ја криеја смртта на трите бебиња

Газета Експрес, пренесувајќи ја изјавата на роднините  пишува дека во Универзитетската Клиника за Гинекологија во Скопје, како резултат на недостиг на инкубатори, починале три новороденчиња.

Пациентката И.М. била хоспитализирана на 21 август на Клиниката за гинекологија и акушерство поради болки во абдоменот. Истиот ден е породена со царски рез во 27. недела со тројка, по претходно прснат воденик и пролабирана (испадната) папочна врвца и со цел да не биде прекинат доводот на кислород, веднаш е извршено породување.

Со семејството во неколку наврати од страна на персоналот на Клиниката било разговарано, со цел да се објасни состојбата на новороденчињата, третманот и можните шанси за преживување и веќе следниот ден е констатирана смрт на сите три.

Роднините за Газета Експрес велат дека некој мора да сноси одговорност.

-За овој случај треба бездруго да се алармира,за во иднина да не се повтори со загуба на човечки животи. За време на нашиот дводневен престој таму ние констатиравме дека Клиниката за Гинекологија нема доволно капацитет за третирање на поголем број новороденчиња новороденчиња. Има недостиг на инкубатори и друга опрема. Се надеваме дека Министерството за здравство ќе направи испитување за овој случај, но и за други случаеви, исто и органите за внатрешни работи треба да ги истражат овој случај, а ние како роднини чекаме некој да сноси одговорност за овој случај, затоа што се сомневаме дека не е даден соодветен  и правилен третман, а како резултат не оваа негрижа овие новороденчиња починаа, велат роднините.

Министерот за здравство, Таравари, по оваа огромна трагедија молчеше цели два дена. Молк и од новата директорка на ГАК, Викторија Јовановска, која важи за блиска до семејството Заеви.

Одговорност за трагедијата не преземаат ниту заменик министерот за здравство, кој инаку е гинеколог, д-р Гоце Чакаровски, ниту пак државниот секретар на ресорното министерство, Владимир Милошев, кој пак доаѓа од ОО СДСМ Штип.

Коментирај