Различни типови на глад

0
445

Дали вашиот стомак ви кркори? Обично, кога ќе бидеме изгладнети толку многу се вознемируваме што ни се чини дека можеме да изедеме цел слон! Шегата на страна
секоја екстремност носи сопствени штети. Злоупотребата на штетната и калорична храна не прави ништо добро. Предозирањето со здрави производи, исто така, нема да ја задржи вашата фигура.
Луѓето се склони да се свртат кон храната во многу различни периоди. За да останете со тенка фигура или да „влезете“во старите фармерки, видете кои видови на глад треба да ги надминете!

Природен глад
Кога не сте јаделе премногу долго, природниот глад е како виорот. Не е случајно тоа што луѓето велат дека се гладни како волк. Во такви случаи, ризиците од внесот на калории се многу поголеми. Поголеми се количините што ги јадете. Тоа значи дека не треба да си дозволувате да прегладнете. Јадете умерено и повеќе пати во денот.

Глад за хранливи материи
Дури и ако се чини дека ова е целосна глупост, постои таков вид на глад. Глад за хранливи материи е глад за одредени групи хранливи материи, на пример јагленохидрати. Понекогаш одеднаш се случува да дојде до препотување. Ова се случува затоа што жените имаат тенденција да ги исклучат целите групи на хранливи материи, што го прави телото да се чувствува „вознемирено“ во одреден период од денот.

Глад од вознемиреност
Ова всушност не е форма на глад, туку е начин да се смират нервите. Ако не можете да се справите со овој вид на глад, ризикувате да почнете неконтролирано зголемување на телесната тежина, бидејќи ќе сакате да јадете нешто секогаш кога ќе се чувствувате лошо.

Зависност од глад
Овој тип на глад е поврзан со зависноста од храна. На пример, може да се припише на ментални нарушувања како анорексија. Ако сте зависници од јадење, ќе се свртите кон него кога ќе се чувствувате беспомошно и тажно. Во такви времиња, храната станува единствена удобност што ве прави да се чувствувате добро.

Гладни од здодевност
Дали некогаш сте јаделе нешто, само затоа што немате ништо друго да направите? Тоа се случило со сите нас, но организмот се навикнува на погрешна диета, која не само што води до зголемување на телесната тежина, туку и до разни нарушувања со прекумерна тежина.

Емоционален глад
Емоционалниот глад всушност не е вистински глад. Во моменти на тага и страв, многу луѓе имаат тенденција да ја намалуваат болката со калории и забранета храна.
Ако сте имале неуспех во љубовта, на што би се обратиле? Сигурни сме дека масовните одговори ќе бидат „до чоколадо“ или „до сладолед“.

Визуелен глад
Овој тип на глад се случува кога не сте навистина гладни туку затоа што одредена храна убаво ви изгледа и убаво ви мириса. Не подлегнувајте на желбата. Бидете силни! Само со волјата ќе се изборите со сите овие видови на неконтролирано јадење!

Коментирај