Првут на брада – да можно е!

0
795

Брадата и мустаќите повторно се модерни. Заедно со шармот и комплиментите што ги носат со себе, сепак можете да доживеете и непријатности со нив.
Еден ден, на пример, може да забележите дека имате првут на вашата блуза кој паднал од вашата брада!

Како се развива првутот?
Мали микроорганизми како црви предизвикуваат првут. Тие лазат до фоликулите на косата, особено во областа кај образите и предизвикуваат првут.
Ова се видови на микроорганизми кои живеат на кожата и некои луѓе можат да бидат поалергични од другите па да се дојде до ваква појава. Себороичниот дерматитис е клиничка состојба за првутот на брадата и е почест отколку што многумина веруваат.

Бричењето го отстранува првутот
Иако точната причина за развојот и подложноста на оваа состојба сè уште не е позната, јасно е дека се јавува кај мажи кои имаат брада. Веројатно ќе забележите дека првутот исчезнува кога ќе се избричите.

Третирајте го првутот со шампон против првут
Можете да влијаете на состојбата со шампон против првут. Клучот е едноставно да го оставите шампонот околу пет минути пред да го исплакнете со чиста вода.
Брадата може да се мие неколку пати неделно со шампон, и не треба да заборавите да ја хидрирате за да ја одржите вашата кожа здрава.

Коментирај