ПРОДОЛЖУВА ОБЕЗЛИЧУВАЊЕТО: Издадени првите државјанства со коси црти наместо „македонско“

0
742

Во изводите од матичните книги за родени кои ги добиваат граѓаните деновиве не го пишува државјанството, објави Република пренесувајки информација од Плусинфо.

Во графата за државјанство, наместо тоа да биде наведено, има коси црти, што може да се види и од фотографијата во прилог направена од извод издаден денеска.

Одговори се обидовме да добиеме од надлежните. До Управата за водење на матичните книги прашавме од кога графата за државјанство се пополнува со коси црти и зошто; кога ќе почне да се пополнува и што ќе пишува во неа? Но, до моментот на објавување на овој текст не добивме официјален одговор.

Drzavjanstvo-kosi-crti

Инаку, државјанството беше предмет на спогодба во договорот со Грција, каде се споменува како ќе биде дефинирано тоа во патните исправи.

-Државјанството на Втората страна ќе биде македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, како што ќе биде заведено во сите патни документи, пишува во членот 1, став 3 од Преспанскиот договор.

Новата државна химна: Денес над ///////// се раѓа

Коментирај