Принцезата со мустаќи – жена заради која мажите вршеле самоубиство

0
1278

Убавината е нешто кое што секоја жена сака да го има. Иако денес важат едни правила, во минатото убавината била доживувана поинаку. Тогаш, кај жените била ценета природната убавина.

Кога сме веќе кај тоа, има еден пример за природна убавина, кој е познат низ историјата – станува збор за Кахар, принцезата со мустаќи. Таа е жената која го промени целиот концепт за надворешна убавина.

Не само што таа имала густи веѓи, туку и видливи влакна над устата, што за тоа време била сметана за уникатна убавица.

Принцезата Кахар од Ира била ќерка на Насер ал-Дин Кахар, кој владеел во 1785 година. Кралот Насер ал-Дин сакал да ги смени стереотипите за женската убавина и се чини успеал во тоа. Тој не верувал дека жените треба да додаваат на себе за да изгледаат убаво или пак да бидат слаби. Тој се сметал за еден од најмоќните владетели во тоа време, бил на власт 47 години.

Бил љубител жени и го имал еден од најголемите хареми ан сите времиња.

Неговата ќерка била прогласена за симбол за убавина во Персија. Не само тоа, имала илјадници мажи кои се бореле за нејзиното срце. 13 млади мажи извршиле самоубиство само заради тоа што таа го одбила нивниот предлог за брак.

Принцезата Кахар ќе остане пример за тоа дека стандардите за убавина ги одредуваме самите ние, благодарение на самодовербата која што ја поседуваме.

www.hybread.mk

Коментирај