Поздрав од ЕУ – Датум за преговори со Заев? Не, тој ни требаше само за да го смените името!

0
1008

И така. Заев и неговата компанија подлизурковци вклучувајќи го оној на чија ќерка ја плаќаме во Хаг, си дојдоа од Берлин полиени со студена вода. Очигледно специјално црпната од Вардар уште ланскиот ноември. За да биде доволно гнасна и доволно студена. Па, испадна дека ланскиот датум за преговори што го добивме додека суријата беше во авион, не бил датум. Бесрамни лажговци? Да, ама кога е Заев во прашање тоа е како да прашаш некого во Македонија дали наутро му се пие кафе.

Ова во денешната колумна за „Денешен“ го пишува новинарот и аналитичар Дарко Јаневски.

Сега белким секому е јасно дека името отиде курбан за џабе и дека овие тезгаџииве со краставици и тендери, не беа способни барем доволно добро да истргуваат со него. Што отприлика значи дека и за тоа не ги бива. Секој продавач на пазар, повеќе ќе извлечеше во оваа ситуација од нив. Така што, драги мои борци за „слобода“ и „демократија“, или со друг збор накратко кажано шутраци-револуционери, датум за преговори нема и нема да има, барем не во блиска иднина. Можеби еден убав сончев ден, кога како што стојат работите, тамам ќе се насмевнеме и ќе помислиме дека таму каде „зората греит душата“ и конечно „силно светнал ден“, ќе налетаме на Мицотакис кој ќе ни каже ново „охи“ закачувајќи ја вратоврската од Заев на вратот на некое магаре. Веројатно и ќе се насмее, колку да ги покаже забите. Па тамам дотогаш и Меркел политички да воскресне, а Макрон, ако преживее, да успее да ја најде Македонија на картата и да се смилостиви околу нашето членство. Што тогаш ќе бара Мицотакис од нас, веројатно не треба да ви цртам, што би рекол културниот и фино воспитан Стево викан Сидро, зар не? Доволно сте умни и самите. Или, пак, грешам?

Значи јасно е дека датум за преговори нема (внимавајте, Владата не ни бара од Брисел датум за преговори – тоа и служи за домашно замајување на луѓето – туку се надева на датум за претпристапни преговори) како што е јасно и дека до НАТО приемот можеше да се дојде и без таков курбан, кога веќе на Американците толку многу им беше до тоа да не примат за да можеле да не отгрнат од прегратката на Русија. Чии рачиња, исто така како и тие на Макрон, изгледа одамна поим немаат каде да ја најдат Македонија ако на масата им распостелете мапа.

Целиот текст на „Денешен“.

Извор:република.мк

Коментирај