Почна летното сметање на времето

0
554

Започна летното сметање на времето во два часот по полноќ со поместување на стрелките на часовникот за еден час нанапред. Ова сметање ќе трае до последниот викенд на октомври, кога почнува зимското сметање на времето.

Преминувањето на летно и зимско сметање на времето за прв пат е направено во 1916 година во земјите на северот на Европа поради заштеда да енергија, а сега се применува во 70 земји.

Летното сметање на времето во поранешна Југославија, а со тоа и во Македонија, е воведено на 27 март 1983 година.

Од 2002 година, Европската Унија, како и останатите земји во Европа, одредија дека почетокот на летното сметање на времето почнува последната недела од март и завршува последната недела од октомври, кога стрелките на часовникот се враќаат еден час наназад.

Коментирај