Пo препорака на Обама: СДСМ најмил маркетинг експерти од САД да му ја водат кампањата (ВИДЕО)

0
1573

Администрацијата на Обама најмила двајца маркетинг-експерти да му ја водат кампањата на СДСМ за изборите од 11 декември, пишува Република.

Двајцата експерти за маркетинг и политички кампањи од САД биле ангажирани од СДСМ, по нарачка на тогашната администрација на САД, да помагаат и да ја водат кампањата на СДСМ за изборите од 11 декември, обелодени новинарот и политички аналитичар Васко Ефтов емисијата „Во Центар“.

erik-barns-2-520x488

kim-devil-4-520x520

-Ерик Барнс и Кимберли Девлин се двата експерти за маркетинг и политички кампањи, кои беа донесени во Република Македонија и кои требаше да гарантираат победа на опозицијата на изборите на 11 декември. По две одлагање на изборите на 26  април и на 5 јуни минатата година, на изборите на 11  декември САД и целата меѓународна заедница не сакаа да се случи никаква грешка и требаше да дојде до победа на опозицијата на тие избори. Затоа овие двајца експерти беа донесени од САД, едниот од Вашингтон, едниот од Хјустон, да помагаат и да ја водат кампањата на СДСМ. За жал на меѓународната заедница СДСМ и опозицијата не победија на тие избори, вели Ефтов.

erik-barns-2-520x488.jpg1

kim-devil-2-520x810

 

 

На социјалната мрежа Фејсбук на профилите на двајцата експерти има и фотографии од митинзи на СДСМ. Едниот од нив, Ерик Барнс, е сликан на митингот на СДСМ во Скопје, што само ја поткрепува тезата дека експертите за политички кампањи и маркетинг биле во функција на СДСМ за изборите од 11 декември. СДСМ ќе треба да одговори од чии пари и колку биле платени двајцата експерти од САД имајќи предвид дека СДСМ нема пријавено дека користел услуги од видни експерти од САД. Затајувањето на оваа информација отвора сомнеж дека маркетинг експертите можеби биле платени на друг начин.

kim-devil-7-520x924

Досега многупати пишувавме дека постојат индиции дека кампањата на СДСМ е финансирана од непријавени и нелегални извори, а СДСМ досега не даде одговор за потеклото на парите.

Порталот Нетпрес минатава недела објави неколку текста за финансиските малверзации на СДСМ, во кои пишува дека СДСМ направиле фингиран извештај со фингирани суми  на име исплата за разни услуги.

Коментирај