Плата 4.500 евра месечно, но малкумина сакаат да работат!

0
1998
Day-old chicks are kept under a heat lamp at Dennis and JoAnn Dickman's farm in Herscher, IL. According to the Dickmans, the pastured chickens mature faster a bigger than normal store-bought chickens. JCI Photo - Todd Bennett

И покрај огромната плата, проценета околу 55.000 евра годишно, односно 4.500 евра месечно на ова работно место многу години, малкумина сакаат да работат.

Во прашање е работа со пиленца, на кои британската индустрија го базира својот извоз.

Многумина во Велика Британија се загрижени и веруваат дека недостатокот на работна сила во оваа позиција би можело да влијае врз производството на пилешко.

Станува збор за одредување на полот на пиленцето, која на луѓето им треба три години за да ги научат овие мали разлики. Тогаш овие работници треба да утврдат дали се машки или женски, во рок од три до пет секунди.

За оваа работа, потребна ви е прецизност од 98 отсто, а околу 1.200 пилиња ќе треба да минуваат низ вашите раце секој ден.

– Работниците прво мора да се обучуваат за оваа работа три години, а потоа да можат да работат со оваа прецизност, објасни Ендру Голд, извршен директор.

Коментирај