Овесни палачинки

0
493

Состојки:

  • 1 чаша овесни трици
  • 1 лажица мелено ленено семе
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • ¼ лажичка морска сол
  • ¼ лажичка цимет
  • 1 банана
  • ¾ чаша растително млеко по избор
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • кокосово масло
    Прелив:
  • 2 чаши замрзнати или свежи боровинки
  • 3 лажици кафеав шеќер
  • 1 лимон (исцеден сок)
  • ½ лажичка екстракт од ванила
  • ¼ лажичка мелено морско оревче
  • 1 лажичка пченкарно нишесте

Начин на приготвување:

1. Во сад измешајте ги овесното брашно, лененото семе, прашокот за пециво, морската сол и циметот.
2. Во блендер измешајте ги бананата, млекото и ванилата.
3. Измешајте „мокрите“ и сувите состојки.
4. Во тава ставете малку кокосово масло и откако се загрее ставете ¼ чаша од смесата. Кога ќе се појават меурчиња, можете да ја превртите палачинката на другата страна. По 1-2 минути, палачинка ќе биде готова.

Прелив:

Во тава измешајте ги боровинките, сокот од лимон и шеќерот. Во посебен сад измешајте го пченкарното нишесте со 1 литар вода. Кога смесата на шпоретот започне на врие, додадете го разреденото нишесте. Мешајте додека сосот се згусне, потоа тргнете го од шпоретот и сервирајте.
На здравје!

Коментирај