Со новиот предлог закон, СЈО ќе може да го гони и претседателот?

0
533

Министерството за правда го објави нацртот на предлог законот за Специјално јавно обвинителство во кој има промени во однос на надлежностите за кривичните дела кои можат да бидат предмет на оваа институција. Досега, Специјалниот јавен обвинител беше овластен и надлежен да истражува и гони кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластеното следење на комуникациите извршени во периодот меѓу 2008 и 2015 година.

Со предложеното решение се предвидува СЈО да може да истражува и гони кривични дела извршени од Претседателот на Македонија, поставените амбасадори и други претставници во странство и именувани лица од Претседателот, избрани или именувани функционери во и од Собранието и во од Владата.

Согласно новото законско решение, СЈО ќе има ингеренци и врз истраги во судовите, јавното обвинителство, Судскиот совет, Советот на јавните обвинители и избраните градоначалници на единици на локалната самоуправа и Град Скопје.

Се предвидува и надлежност за прогон СЈО да има за кривични дела извршени од одговорни лица во политички партии против изборите и гласањето, како и од областа на животната средина и природатa, културното наследство и природните реткости, јавните финансии, платниот промет и стопанството, вооружените сили, службената должност, неовластеното оддавање информации и податоци за сведоците и други, ако овие дела се сторени во врска со постапки кои ги води Специјалното јавно обвинителство.

Извор:republika.mk

Коментирај