Нова цена на бензинот и дизелот во Македонија

0
12988
По бранот поскапувања движењето на цената на суровата нафта на берзата во Лондон дава надеж дека конечно ќе имаме двонеделен период по кој Регулаторната комисија за енергетика ќе може да постави пониски максимални малопродажни цени.
Во моментов барел нафта се движи околу 75.5 долари и тоа е цената на која е фиксиран овој енергенс во последните неколку дена. Највисоката вредност во изминатиот пресметковен период  беше 77 долари кон крајот на минатата недела. Сепак и тоа е под просекот од претходните две недели кој изнесуваше 78,6 долари за барел.
За очекување е во вакви услови Регулаторот во понеделник да пресмета пониска максимална малопродажна цена.
За очекување е поевтинувањето да се движи меѓу еден и два денари по литар во зависност од дериватот.

Коментирај