Никој не може да ја реши оваа задача по математика за петто одделение – Ќе успеете ли вие?

0
398

Математичка задача која се појави неодамна на социјалните мрежи беше поставена ученици од петто одделение во училиште во Кина, ги збуни дури најинтелигентните корисници.

Ако на бродот се наоѓаат 26 овци и 10 кози, колку години има капетанот на бродот?

Следуваа секакви одговори.

-Бројот на животни на бродот нема никаква врска со годините на капетанот, напиша еден од корисниците на социјалните мрежи.

-Не можам да го решам ова, напиша другиот корисник.

-Обично лесно ми оди решавање на логички задачи, ама што е ова?

Сепак една личност можеби го има решението.

Корисникот пресмета дека товарот изнесува околу 7.700 кг. а дека возачот на пловни возила во Кина мора да има дозвола најмалку пет години пред да смеат да носат товар кој тежи 5.000 кг. Со оглед на тоа дека дозволата за управување со брод не може да се добие пред 23 години, возачот има најмалку 28 години, вели корисникот.

Дали е тоа точниот одговор, потврда нема. Оваа задача навистина им е поставена на петооделенци, а ниту возрасните не успеаја да ја решат.

Коментирај